goedkoper

Windenergie, het kan nóg goedkoper. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) maakte maandag bekend dat een hoofdzakelijk Nederlands consortium, van energiebedrijf Shell, offshore bouwer Van Oord en energieleverancier Eneco, het tweede nieuwe windpark op zee bij Borssele mag gaan bouwen en exploiteren. Het consortium won de aanbesteding met een geboden prijs van 5,45 cent per kilowattuur (kWh). Voor de windenergie op Industrieterrein Voorst (Zwolle) wordt met 7 cent per kWh gerekend.

De Zwollenaar betaalt straks een dubbele rekening: duurdere stroom en aantasting van de leefbaarheid binnen Zwolle.

Het tweede nieuwe windpark voor de Zeeuwse kust is niet het goedkoopste ter wereld. Een maand geleden maakte het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, bekend dat het de aanbesteding had gewonnen van Kriegers Flak, een windpark voor de Deense kust. Vattenfall rekent 4,99 cent per kWh.

 

 

 

Advertenties