cropped-banner-met-logo2.png

Is dit dan geen groen initiatief?      

Windmolens helpen wel in de energietransitie om van olie en gas naar een duurzame energieopwekking te gaan, maar zeker op deze plek zijn windmolens niet duurzaam. Daarbij is windenergie zonder subsidie nog steeds niet rendabel. Er is een reden waarom windturbines niet in een stad staan, maar in windrijke gebieden zoals op zee, langs de kust en in de polders. Door de windturbines hier midden in Zwolle te plaatsen mis je zo’n 30% aan windenergie. Dus als jij verantwoordelijk bent voor de inzet van energiesubsidies, is het dan logisch om je geld hieraan uit te geven? Het lijkt er sterk op dat gemeenschapsgelden worden ingezet voor een initiatief waarbij geen optimaal rendement behaald word.

Maar het is toch wel een nobel gebaar van Scania?

Zo lijkt het in het in eerste instantie wel, maar als je weet dat grote bedrijven sowieso verplicht zijn hun CO2 footprint te reduceren is het gebaar al minder nobel. Scania is geen Tesla en levert met hun diesel aangedreven vrachtwagens een behoorlijke bijdrage aan de CO2 productie en moet daarom veel compenseren. Waarom investeren zij niet in windmolens op zee of in een ander windrijk gebied?

De wetten en normen voor windmolenprojecten zijn niet goed ontwikkeld voor plaatsing in stedelijke gebieden, waardoor er eerst veel leed wordt gecreëerd voordat dit verbeterd zal worden. Gelukkig zal onze gemeente ons voor dit leed beschermen…toch?

Waarom onderzoekt de gemeente dit dan wel serieus?

Elke gemeente heeft duurzame energiedoelstellingen waar maar een beperkt budget voor is. Dit initiatief, de plaatsing van windmolens op Voorst dus, geeft de gemeente Zwolle de mogelijkheid zonder zelf veel te investeren een concreet en zeer zichtbaar resultaat te boeken. Als jij wethouder in Zwolle bent met de portefeuille energie is dit een cadeautje en kun je dit niet negeren, zeker als je er zelf niet onder hoeft te wonen. Gelukkig ben je niet van één wethouder afhankelijk en hopen we dat de gemeente Zwolle zich niet laat gebruiken als een PR-bureau van Scania… toch? Dit lijkt toch niet zo, want er is een “verkenning” gestart (in de taal van de gemeentepolitiek betekent dit dat men dit een top idee vindt en alleen de publieke opinie het kan tegen houden). Een quickscan naar windenergie in de gemeente Zwolle is onlangs uitgevoerd in opdracht van de gemeente door helaas hetzelfde onderzoeksbureau dat samenwerkt met de initiatiefnemers van Winderenergie Voorst (Scania en partners).

Zelfs in dat rapport komt Voorst niet eens als beste locatie naar boven. Daarnaast is het opmerkelijk dat de provincie de locatie Voorst niet heeft gemarkeerd als een kansrijke windmolenlocatie voor Overijssel.

Het blijft een raadsel waarom de gemeente Zwolle niet eerst de meer voor de hand liggende locaties, die uit de eigen quickscan naar boven komen, verder onderzoeken, maar met een tunnelvisie zich alleen focussen op Voorst.

Het is de skyline van Zwolle … Wakker worden!!

Het hangt er een beetje vanaf waar je woont in Zwolle, maar voor iedereen geldt dat je die grote windmolens altijd en overal (ook ‘s nachts vanwege knipperende rode lampen) in Zwolle kan zien. Mocht je het geluk hebben er niet recht onder te wonen dan weet je dat er gemeenschapsgeld is gebruikt en dat Zwolle daarmee geen steek groener is geworden. Woon je binnen een straal van ca. anderhalve kilometer van de windmolens dan .. helaas. Je huis wordt minder waard, de geluidsbelasting neemt toe, op een zonnige dag zal er elke seconde een schaduw langs flitsen, kortom de leefbaarheid neemt af. Geen prettig vooruitzicht dus. En of jij dan schadeloos wordt gesteld door de gemeente, dat is dan nog maar de vraag. Bij de bouw van de IJsseltoren en de “Stoel” is de planschade ook een farce gebleken.

Wij roepen hierbij alle Zwollenaren op om alert te zijn. Er zullen dus drie á vijf gigantische windmolens in de stad geplaatst worden die de skyline en het karakter van Zwolle zullen verpesten. En dit allemaal ten behoeve van de promotie van een bedrijf, ten koste van grote sommen belastinggeld. Laten wij de gemeente Zwolle onze stad op die manier verkwanselen?

Advertenties